L'univers de Camper, més enllà del calçat

Amb el disseny i la tradició per bandera ja sigui en unes sabates, un hotel o un restaurant.

Sorprenent i innovadora es miri per on es miri. Així és la marca de calçat mallorquina Camper. La seva llarga trajectòria, més de 140 anys, no li ha impedit any rere any mostrar dissenys audaços i atrevits. El 1975 Lorenzo Fluxà va sacsejar l'empresa de dalt a baix i va apostar per un calçat poc convencional però que fos fàcil de portar i difícil de definir. Per fer-ho s'ha envoltat de joves creadors a les seves oficines i taller de disseny a la finca Son Fortesa, a Alaró, -artífices d'icònics models i campanyes publicitàries poc comuns- i d'artesans locals - 'camper' vol dir 'pagès' en mallorquí-. També ha apostat pel veritable poder del disseny en totes les seves vessants. D'aquí va néixer el projecte Camper Together (2006), des d'on han sortit genialitats com l'hotel Casa Camper, el restaurant Dos Palillos a Barcelona, botigues amb molta personalitat i un reguitzell d'iniciatives que van apostar, quan encara no estava en boca de tots, per la diversitat, sostenibilitat i els models col·laboratius.

01

Casa Camper, la identitat creativa feta hotel

Enmig del barri barceloní del Raval es va instal·lar el 2005 l'hotel de la marca, Casa Camper. La seva ubicació no va ser casual; un edifici gòtic del S.XIX prop del punt més important del disseny contemporani a Catalunya, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona. Un cop més, entre la tradició i la innovació. De restaurar-lo es van encarregar Jordi Tió i Fernando Amat de Vinçon, la exmítica botiga de Passeig de Gràcia referent del disseny local i internacional. La personalitat de Camper es troba impresa en cadascuna de les seves 40 habitacions: funcionalitat, colors de la marca, minimalisme, confort i sostenibilitat -com el sistema de gestió d'aigua i l'ús de l'energia solar-. Casa Camper té 'twin' a Berlín al districte de Mitte. A l'hotel de la ciutat comtal l'acompanyen un premiat restaurant, un jardí vertical o al bar Dos Billars. Recentment, a 2019, la coneguda pàgina web de viatges i recomanacions TripAdvisor li va concedir el premi al Millor Hotel d'Espanya.

02

Dos Palillos, el restaurant que deixa empremta

El trajecte que fa el menjar des del plat a la boca. D'aquí va sorgir el nom del restaurant de Camper, Dos Palillos, situat al seu hotel de Barcelona. Aquesta vegada la col·laboració va ser amb un dels grans de la gastronomia, Albert Raurich, cap de cuina del famós restaurant El Bulli de Ferran Adrià.

Des de 2008 fusionant les tapes espanyoles amb l'art culinari asiàtic -des dels seus sabors en una típica barra oberta a la cuina fins a compartir plats- i que els ha fet mereixedors en 2012 d'una estrella Michelin. En definitiva, "el concepte de la tapa com a manera d'entendre la gastronomia" que es pot menjar amb escuradents occidentals o orientals.

03

La Roca Village es vesteix de Camper

Una de les col·laboracions de la iniciativa Camper Together que més il·lusió ens fa és la que la marca va decidir emplaçar a La Roca Village. I és que cadascuna de les botiques de la firma mallorquina és un cant al disseny, un espai singular en un emplaçament únic. Camper defuig de la uniformitat, ja sigui en les seves sabates -no cal veure el seu model Twins- o a les seves botiques al voltant del món. La de Passeig de Gràcia, realitzada per Kengo Kuma, mostra teules ceràmiques tradicionals que uneixen dues cultures -Espanya i Japó- i destaquen l'atenció als productes; a Madrid l'estudi japonès Nendo va imaginar més d'un miler de sabates blanques model Pelotas sobresortint pulcrament d'entre les parets del mateix color. A La Roca Village l'artífex va ser Tomás Alonso que ens va regalar un patró geomètric amb rajoles de terracota colorides, miralls i un terratzo tradicional, combinant així el geni de l'artista amb el caràcter català.

04

Ironia, humor, atreviment... Així són les seves campanyes publicitàries

Des d'enfocaments diferents al llarg dels anys, artistes, creatius i dissenyadors han transmès escrupolosament els valors de la marca. En una època de transitorietat i de canvis a Espanya es van atrevir amb l'"Experimenta. A Camper utilitzem el cap per fer sabates perquè tu puguis oblidar-te dels peus" (1976). Els 80s i 90s van portar una nova visió; l'audàcia i l'emprenedoria es convertien en estil de vida en les seves campanyes publicitàries i que els van fer mereixedors, al 1988, del Premi Nacional de Disseny per la seva contribució en aquesta disciplina.