La recepta d'un futur millor

Parlem amb Mar Barri, responsable del departament de sostenibilitat de Flax & Kale, per entendre com la nova cuina aspira a omplir les taules amb propostes saludables que parlen de consciència i responsabilitat social.

29 October 2020

«Be Hungry for Actions. Not words» («tingues set de coneixement, no de paraules»). Per què aquest lema?

Estem en un moment en què la comunicació de moltes empreses pot donar a confusió, pretenent engrandir petites accions tàctiques de sostenibilitat per construir una imatge que no es correspon amb la realitat. Enmig d'aquest bombardeig d'informació, els fets són més que mai la credibilitat i el valor de les empreses.

Què és la cuina flexiteriana?

És una cuina d'origen vegetal (en un 80%), que permet el consum de productes d'origen animal d'una manera més moderada i amb productes amb un origen (o procés) més respectuós. És a més una cuina saludable on hi ha productes que no tenen cabuda (com el sucre refinat) i que té molt en compte els processos de cocció i el tractament dels aliments per optimitzar al màxim el seu valor nutricional.

Què significa avui la sostenibilitat?

El terme sostenibilitat té un significat cada vegada més transversal. Si observem els Objectius de Desenvolupament Sostenible postulats per l'ONU (que a dia d'avui considero el document més rellevant sobre aquest tema), la sostenibilitat té a veure no només amb els recursos naturals, la biosfera i la salut del nostre planeta sinó que va més enllà i inclou a les persones tenint en compte la igualtat, la salut, l'alimentació o l'educació. També fa referència a la qualitat de la feina, als assentaments urbans (ciutats) i al creixement tecnològic o a la justícia. En una empresa, la sostenibilitat va des de la gestió de les seves matèries primeres, residus o recursos naturals fins a les polítiques amb els seus treballadors, proveïdors, clients i fins i tot la comunitat local.

La sostenibilitat és la base per a crear un futur millor.

Mar Barri

Flax & Kale

Quin ha estat el major assoliment fins ara?

Aconseguir la certificació B Corp i el que això suposa: ordenar tot un pla de sostenibilitat, establir compromisos ambiciosos i seguir tot un camí marcat per la certificació perquè tot el creixement empresarial estigui en concordança i harmonia amb els objectius de sostenibilitat.

El més difícil?

Trobar alternatives en el mercat assequibles i segures per a l'alimentació als envasos plàstics d'un sol ús.

Ha canviat el compromís de la gent després del COVID-19?

Encara és aviat per valorar-ho, però sens dubte ha estat un revulsiu per a molta gent i crec que ha generat una major consciència del nostre paper individual amb els problemes globals i la nostra incidència en la sostenibilitat. Realment desitjo que tota aquesta experiència tan disruptiva es tradueixi en canvis de comportament que tinguin resultats palpables.

Tres claus per ser sostenibles i autèntics.

Diré tres coses que crec que tenen incidència real i que tots podem fer: un consum més responsable dels aliments d'origen animal, una reducció del consum d'envasos d'un sol ús i un correcte reciclatge.

Plàstics... a favor o en contra?

Totalment en contra dels plàstics d'un sol ús. Amb tot, el plàstic és un bon material per a altres utilitats i sempre que es pugui usar en repetides ocasions i, sobretot, que es faci una bona gestió en el final de la seva vida útil.

Quins són els següents passos de l'ambiciós procés de sostenibilitat de Flax & Kale?

En els propers tres anys tenim molts projectes: instal·lar plaques fotovoltaiques al nostre centre productiu, incrementar les relacions directes amb els pagesos de la zona de Lleida (per ajudar-los en la transició ecològica), seguir apostant per l'ús i la investigació d'envasos biodegradables, millorar la nostra gestió de rebuig mitjançant un projecte d'autocompostatge, ampliar el pla de beneficis socials dels nostres treballadors... També continuar apostant per la divulgació sobre l'alimentació saludable i dissenyar més projectes d'economia circular com els «cold-pressed nachos».

Tres compromisos que tots podem adoptar per portar una alimentació més sana i sostenible.

A més d'un major consum de fruita, verdures i llavors, és important fer una compra responsable de productes de temporada, locals i si pot ser orgànics i, finalment, no consumir productes processats i dedicar temps a cuinar, preparar, reutilitzar i gaudir dels aliments. Si és compartit, molt millor.

És important fer una compra responsable de productes de temporada, locals i si pot ser orgànics.

Mar Barri

Flax & Kale Street

Cinc pistes per crear un hort urbà a casa.

La jardineria no és el meu fort. Afortunadament cada vegada hi ha més projectes per facilitar la gestió d'un hort urbà com: terraplanter. Per a mi, un bàsic és disposar a la cuina de testos amb herbes aromàtiques: julivert, alfàbrega, coriandre, menta, etc. Fàcils de cuidar, i una delícia per consumir al moment!