Estil

Espardenyes: objecte de culte i savoir-faire local

Les espadrilles s'han convertit en l'autèntic imprescindible de l'estiu. Una icona que ens recorda el valor de l'artesania, la bellesa de la simplicitat i els plaers de la vida prop de la mar.

17 July 2020

«La moda no existeix només en els vestits. La moda és al cel, al carrer. La moda parla d'idees, de costums, del que passa». Per Coco Chanel, la moda sempre va ser un corrent artístic i social, una metàfora de la vida, una destinació. Darrere d'un calçat humil, de jute i lona, com l'espardenya, hi ha una història d'indulgència i hedonisme; un estil de vida nonchalant, un elogi a la senzillesa, paisatges costumistes, i un itinerari de viatge que recorre un dels trams més fascinants de la costa mediterrània, de la Riviera Francesa (de Niça a Sant-Tropés) a les cales verges i rocoses de la Costa Brava, al Empordà.

La moda parla d'idees, de costums, del que succeeix.

Coco Chanel

Dissenyadora

Abans que les espardenyes es convertissin en tendència i objecte de culte (amb dissenys de firmes com Kenzo, Loewe o Etro), la mateixa Coco Chanel va captivar la socialité de la Costa Blava, als anys 30, vestida amb samarreta de ratlles, pantalons palazzo, perles i espadrilles. El mateix calçat de jute que portava l'escriptora i filòsofa Simone de Beauvoir a Marsella, o l'artista Savador Dalí, amic de la dissenyadora, a Cadaqués i Portlligat. Hi ha petjades d'espart fins i tot en la seva obra (Dalí va utilitzar les seves pròpies espardenyes com brotxa en un retrat de Beethoven).

I encara que avui triomfin en les grans capitals (amb adeptes com Meghan Markle o la reina Letizia), les espardenyes ens recorden que l'estiu es viu a prop de la mar i que, durant aquests mesos, tenim carta blanca per recórrer al simple, a la bona gust, a el luxe discret, lluny de l'asfalt i qualsevol ostentació, perquè el veritable luxe és gaudir del paisatge i els plaers de la mediterrània. Un imaginari que el cinema ha perpetuat amb obres com Atrapa un Lladre (1955, Alfred Hitchcock), Jules et Jim (1962, François Truffaut) o La Piscina (1969, Jaques Deray), en què Grace Kelly, Jeanne Moureau i Romy Schneider portaven, és clar, espadrilles com les que avui veiem en els aparadors.

01

Tornar als orígens

La història d'aquesta icona de l'artesania regional es pot rastrejar al llarg dels segles. El disseny original -de lona i amb sola de corda enrotllada- està lligat a la vida senzilla de camp. Els pagesos del Pirineu català portaven espardenyes ja al segle XIV. La fascinació actual per les espardenyes té molt a veure amb el gir social que està vivint avui la indústria: amb aquesta nova mirada -més sostenible i responsable-, amb el ressorgir del folklore, la recerca de la placidesa, la reivindicació del savoir-fair local i la revalorització de la feina feta a mà.

Pretty Ballerinas
Espardenyes verdes

180,00 €

129,00 €

Coach
Espardenyes blanques

345,00 €

105,00 €

Spazio
Espardenya blanca encaix
02

El fetitxe francès

Va ser un modista francès, Yves Saint Laurent, qui va elevar (literalment) la tendència, de la mà d'una família catalana d'artesans, Castañer, als anys 70. A petició del couturier, Castañer va crear una espardenya amb una falca de cinc centímetres, amb llistons de setí daurat, que Saint Laurent va pujar a la passarel·la. L'èxit va ser immediat. Des de llavors, les espardenyes amb falca d'espart són "el taló còmode de l'estiu". Una autèntica icona que, any rere any, es reedita en múltiples colors, versions i estampats. De les maxiplataformes amb cordó daurat de Michael Kors a les falques d'estètica rústica amb detalls de pell de Polo Ralph Lauren.

169,00 €

89,00 €

Michael Kors
Sandàlia negra amb plataforma

129,00 €

89,99 €

Polo Ralph Lauren Women
Sandàlia beige amb plataforma

129,00 €

59,00 €

UGG
Sanàlia taló espart blava
03

La genialitat cool

L'espardenya de pinxo era la favorita de Dalí. Però en el seu sabater tenia també altres models. Compartia devoció per aquest calçat amb la intel·lectualitat dels anys 30, amb Federico García Lorca, Picasso, Ernest Hemingway i fins i tot amb John F. Kennedy. Jack Nicholson o Michael Douglas també van defensar l'encant de l'estètica mediterrània a l'altre costat de l'Atlàntic, amb espadrilles fetes a mà a Barcelona. Pocs dissenys han sobreviscut tan bé el pas dels anys (i de les tendències), sobretot a l'estiu, quan les noves generacions abandonen -durant unes setmanes- les sabatilles esportives en favor d'espardenyes old school.

69,00 €

46,00 €

Scalpers
Espardenyes blaves de ratlles

69,00 €

46,00 €

Scalpers
Espardenyes vermelles de ratlles

169,00 €

99,00 €

Lottusse
Espardenya marró de pell