Lifestyle

5 propòsits foodie per al 2020

Aquests són els cinc aliments que marcaran tendència (i que voldràs incorporar a la teva dieta) el 2020. Ho diu Jordi Barri, creador de Flax & Kale, el restaurant més healthy i sostenible de Barcelona, que ara també és al Village.

01

La kombucha

«És un refresc que pràcticament no té sucre i, en un entorn on el sucre (sobretot el refinat) és el dolent de la pel·lícula, la kombutxa resulta molt atractiva. De fet, el sucre no és el problema; el problema és abusar-ne. Passa el mateix amb el gluten. Al món occidental, comences i acabes el dia amb gluten: entrepà, brioix, croissant, pasta, pizza... Ens envaeixen el gluten i el sucre. D’aquí el valor de begudes com la kombutxa. És healthy i divertida i té probiòtics vius, que reforcen el sistema immunològic. A més, a diferència de les elaboracions artesanes agres i hiperfermentades, les noves generacions de kombutxa són boníssimes.»

02

La cúrcuma

«És un superaliment i una font de salut brutal. A Flax & Kale la incorporem en un pastís, un parell de sucs (com el Forever Young), un dònut... És superantioxidant i un antiviral natural. Si consumíssim més cúrcuma, hi hauria menys malalties.» Rainbow coloured hummus (hummus cremós + remolatxa + cúrcuma + espirulina blava + pa de pita casolà)

03

Les proteïnes d’origen vegetal

«Al món plant-based també hi ha proteïnes i, el que és més interessant, el cos les pot assimilar fàcilment. La teoria que només hi ha proteïnes al bistec ha beneficiat la indústria càrnia. I sí, és cert que el boví té proteïna, però el món vegetal és ple de substituts com ara els pèsols, els cigrons, les llenties... Trencar el vell estigma és part de l’èxit de les hamburgueses plant-based. Actualment hi ha una batalla a la indústria per veure qui troba la font de proteïna vegetal més pura, amb més qualitat i més biodisponible. Al darrere hi ha tota una indústria transformadora i molta recerca. I, de pas, tenim cura del planeta i no matem tants animals.» OMG! Plant-based burger (pa brioix casolà + hamburguesa casolana plant-based + cheddar plant-based + quètxup + moniato japonès rostit)

04

Les algues marines

«La gent normalment només menja alga nori al sushi o en alguna amanida quan va al japonès. Però a Galícia, per exemple, tenim un perfil d’algues molt interessant. Són riques en iode i una font de salut brutal. Al capdavall, són les fulles verdes del mar i, ben tractades, poden donar lloc a sabors increïbles.»

Salmon & tuna poke bowl (tonyina yellowfin + salmó salvatge d’Alaska + arròs negre + quinoa blanca + alvocat + alga wakame + api-rave fermentat + kelp noodles)

05

El kale

«A més de tenir una història molt bonica, el kale o col verda és la fulla verda amb més nutrients que hi ha. Cap altre aliment té una ràtio més gran de nutrients per caloria. D’altres, com l’oli d’oliva, són supercalòrics. En general, les fulles verdes són l’aliment més rellevant. Seria una mica avorrit, però l’ésser humà podria viure només de fulla verda. Nosaltres hem desenvolupat moltes creacions al voltant del kale; i, sempre que podem, sense cuinar-lo a més de 48 graus, perquè a partir d’aquesta temperatura alguns enzims moren.»