Inspiració

3 documentals que no et pots perdre si ets un amant de la cultura de la moda

Com viure aquests dies amb glamour i cultura de la mà de Charo Mora. La directora artística de festival de cinema documental de moda Moritz Feed Dog ens recomana tres títols (d'edicions anteriors) que ara pots gaudir sense sortir de casa.

01

Dior & I (2014) - Frederick Cheng

Per què no me'l puc perdre?: «És un documental rodó. Desvetlla el gens frívol rerefons de la moda, el procés previ a "el gran dia" o el dia de la desfilada, des de les primeres intuïcions de creativitat al treball final, materialitzat impecablement fins a l'últim detall, des de les peces a la seva posada en escena. El que explica és històric (la primera desfilada de Dior després de que marxés Galliano realitzada per un director creatiu, Raf Simons, i que a més era d'alta costura i només va comptar amb escasses setmanes per realitzar-la). Com ho explica Frederick Cheng (realitzador) és magistral, ja que ho fa en clau de thriller aconseguint emocionar tant a adeptes com a profans de la moda.

Una cita reveladora de l'documental: "Et demanaré que ho intentis i donis el millor de tu fins a l'últim moment. Si a la fi no ho aconsegueixes però ho has intentat de mi tindràs un somriure. Però abans d'això no acceptaré un no per resposta".»

Què diu de la moda actual?: «És un bon reflex de com es manegen els temps en el món de la moda, cada vegada més curts. De com el talent i la professionalitat dels equips salven aquest obstacle, el temps, aconseguint uns resultats meravellosos amb un esforç tan titànic com el desgast que provoca».

Un disseny per a la memòria: «El vestit paraula d'honor i faldilla corol·la amb un print inspirat en una obra d'Sterling Ruby».

Descobreix-lo!
02

The first Monday in May (2016) - Andrew Rossi

Per què no me'l puc perdre?: «Perquè revela el perquè de la mediàtica MET Gala. Aquesta catifa vermella que acapara l'atenció on i offline s'ha convertit en un fenomen tan poderós que ha eclipsat la seva raó de ser. Doncs bé, aquest documental s'encarrega de recordar-ho, de com l'esdeveniment es fa per recaptar fons per a les exposicions del Costume Institute, un dels temples de la cultura de moda internacional. I ens explica les dues coses: el "així es va fer" de l'exposició -que en aquest cas era la Xina Through the Looking Glass- i el "així es va fer" de la Met Gala de la mà d'Anna Wintour».

Una missatge del documental: «És tot un exemple de com la cultura de la moda és un important motor de la maquinària i indústria de la moda».

Què diu de la moda actual?: «Mostra el progressiu canvi de percepció de la moda com a pur consumisme amb un valor efímer a formar part de l'imaginari de la societat».

Un disseny per a la memòria: «Que difícil triar-ne un. Qualsevol de l'exposició. Penso per exemple en el vestit tallat de Galliano per a Dior Alta costura SS97, però no seria just no esmentar el que va portar Rihanna dissenyat per Guo Pei amb més de dos anys de treball per a realitzar-lo».

DESCOBREIX-LO!
03

Antonio López 1970: Sex, Fashion & Disco (2017) - James Crump

Per què no me'l puc perdre?: «Presenta a un artista com Antonio López amb un talent, carisma i personalitat aclaparadora i un moment de Nova York en què la moda era més la conseqüència d'un estil de vida que el producte d'una fórmula sortida d'un estudi de màrqueting. Va durar poc però va ser irrepetible, fresc, espontani i molt divertit, d'aquí la fascinació que produeix i la inesgotable font d'inspiració que suposa».

Un missatge de l'documental: «La vida és la millor font d'inspiració».

Què diu de la moda actual?: «Nova York pot arribar a ser una capital de la moda».

Un disseny per a la memòria: «Qualsevol dels seus vestits amb armilla, portats amb camisa i llacet a l'estil dandy. Tot i que la barreja de camisa estampada amb collaret ètnic i barret de campana amb què apareix en una foto de l'època entre Pat Cleveland i Dona Jordan entre masculí/femení, ètnic/urbà, antic/modern diuen molt del seu estil».

DESCOBREIX-LO