Així és la moda que ve, segons Purificación García

La creativa i empresària ens parla sobre tendències, les noves generacions, com neix un best-seller, o quines seran les bosses que portarem aquest estiu.

27 July 2020

Vivim temps de canvi. Què podem esperar de la moda en el que queda de 2020 i com imagines el futur?

Crec que avui la conversa gira al voltant de bàsics i, sobretot, peces de qualitat. Pel que fa a el futur de la indústria, imagino alternatives digitals a la passarel·la. Com van fer els japonesos en la Setmana de la Moda de París, que van mostrar les seves col·leccions a través de plataformes digitals, amb ulleres de realitat augmentada i fitxes tècniques de cada peça.

Té sentit seguir parlant de temporades?

Només si s'ajusten de veritat a l'estació i al clima. El que no té sentit és llançar una samarreta al desembre en lloc d'un abric. És complicat. Perquè no hi ha un calendari únic. Quan és estiu a Espanya, és hivern en una altra part de món.

A la pàgina web de la marca, el primer que veiem és una flor amb un botó. Gairebé una metàfora del valor de la naturalesa a la moda.

La flor, com la galleda, és un emblema de la nostra marca. Tot comença aquí. La natura és una font d'inspiració poderosa, ara i sempre, sobretot a l'Alta Costura. Giambattista Valli es va inspirar en els lliris, nosaltres a les cales, Martin Margiela en el tema floral de Van Gogh...

És la moda avui també més sostenible?

En part. Tot i que la sostenibilitat és una responsabilitat de tots; no només a la moda. Parlem també de sostenibilitat social, que va lligat a un preu just.

No hi ha una fórmula. Darrere d'un best-seller, hi ha molta màgia.

Purificación García

Dissenyadora

Com neix un best-seller?

No hi ha una fórmula. Hi ha molta màgia aquí. Nosaltres vam viure aquesta màgia al 2013, amb el model Origami. La idea va sorgir d'un record d'infància: quan era petita jugava amb papers. Prenent com a punt de partida la cultura japonesa, vam desenvolupar un disseny que es va convertir en un best-seller. Una icona que parla de funcionalitat, minimalisme i creativitat. Va triomfar perquè la construcció era diferent, no perquè el portés Julia Roberts. De fet, la construcció és complexa. Has de treballar la pell, estirar la napa, marcar el patró, compondre l'estructura, fer manualment unes esquerdes... És un concepte que va triomfar llavors i seguim venent ara.

Una bossa parla d'emocions, records, obsessions, històries íntimes... Conserves algun amb un significat especial?

En cada època hi va haver un de diferent. Recordo el primer. Es deia Homenaje acolchado. Era encoixinat, fet a lli i nylon, i de color camel.

Com serà la bossa que voldrem portar aquest estiu?

Nosaltres cada estiu fem el model Veracruz, que renovem amb nous estampats, brodats, aplicacions, materials... És un disseny en canvas més artesanal. Una bossa gran on hi cap tot.

On neixen avui les tendències?

Segueixen naixent al carrer, en els grans tumults: Bangkok, Xina, Japó... L'ésser humà és un creador per naturalesa. Coordina, barreja, inventa... Després, al mes, ho veiem a la passarel·la. Això és l'increïble.

Què busquen les noves generacions?

Són curiosos. Volen anar per davant. Busquen botigues petites, detalls artesanals, dissenys locals, peces diferents... Tornem una mica a l'esperit dels anys 80.

Després de mesos de distanciament, què significa poder passejar per un espai a l'aire lliure com La Roca Village i Las Rozas Village?

És fantàstic, és una alenada d'aire fresc, de llibertat... El mateix concepte del Village és únic, i convida a gaudir, mirar, entrar en un lloc i un altre, seure a menjar...

Parla'ns de la teva trajectòria. Quins han estat els grans moments de la teva carrera?

Hi ha hagut molts. Recordo la primera vegada que vaig sortir a l'exterior, la primera botiga que vaig tenir a Bèlgica, el corner de Harrods, les botigues d'Estats Units... Vaig ser una de les primeres que va sortir fora.

Vas néixer a Galícia però vas passar la teva infància i adolescència a Uruguai. Creus que això va determinar la teva visió de la moda?

Evidentment no és el mateix Nicaragua o Guatemala que Uruguai o l'Argentina. Aquestes dues últimes eren les més llançades. Jo crec que m'ha donat una educació cap el color i la feminitat. La dona llatina és molt més femenina, agressiva, sexy... Depèn una mica de país, Uruguai era un molt més auster que l'Argentina.

Les dones busquen comoditat i, sobretot, bàsics de qualitat.

Purificación García

Dissenyadora

Al 2017 vas rebre el Premi Nacional de Moda a la trajectòria que concedeix el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport. Què va significar per a tu?

Reconeixement a la meva feina de molts anys, i un valor per al meu equip.

Quin és el major canvi que ha viscut la indústria des que vas fundar la teva marca?

Les plataformes digitals, les xarxes socials... Per a mi l'era digital s'ho menja tot.

Què busquen avui les dones?

Comoditat i, sobretot, bàsics de qualitat. Ho sé per mi i per les meves filles, que tenen 30 anys. No demanen grans coses. Però la qualitat és molt important.

Vist recentment a la boutique

Purificación García
Bossa blava pell
Purificación García
Bossa blava creuada de pell de colors
Purificación García
Bossa beige de pell de colors