Problemas de son i com solucionar-los per Rituals

Tots hem tingut una nit de mal son, per exemple a causa d'una conversa difícil amb un company o un ésser estimat. És important tenir en compte que (la majoria de nosaltres) no totes les nits dormirem bé.

21 April 2020

Hi ha tres problemes relacionats amb la son que resulten molt freqüents. El primer és la dificultat per agafar la son. Els que ho pateixen sovint tenen la ment plena de coses o el cor disparat abans d'anar a dormir. És comú entre les persones molt centrades en assolir una meta o les de personalitat tipus A. El segon és la dificultat per mantenir la son. És molt comú entre les persones de més edat i que travessen canvis com la menopausa. Aquestes persones solen despertar-se diverses vegades durant la nit. El tercer és despertar-se massa aviat. En aquest cas, la persona es desperta diverses hores abans del que és normal i no es pot tornar a quedar adormida. Us proposo diverses estratègies per a superar cadascuna d'aquestes dificultats:
01

Dificultat per conciliar la son

Una manera de superar-lo és tenir un diari o un quadern al costat del llit. Si notes que la ment no para quieta, escriu o fes una llista de tot el que se t'està passant pel cap. Una altra bona estratègia és introduir la relaxació muscular progressiva com a part de la teva rutina abans de dormir. La relaxació muscular progressiva és un exercici en el qual et fiques al llit abans d'anar a dormir, tanques els ulls i tenses i relaxes els músculs per grups (des dels dits dels peus, els bessons, les cuixes fins als ulls i els músculs facials), inspirant al tensar i espirant al relaxar-los.

02

Dificultat per a mantenir la son

En primer lloc, és bastant normal que ens despertem una o dues vegades per anar a al lavabo. 7 o 8 hores són períodes de temps força llargs. Si tens un rellotge amb molta llum, treu-lo del dormitori. Resulta estressant despertar-se i veure l'hora que és, així que ens costarà més tornar a quedar-nos adormits. Quan et despertis, aixeca't per fer el que hagis de fer (com anar al lavabo, per exemple), no encenguis moltes llums, fica't una altra vegada al llit i torna a dormir. Però si notes que no pares de donar voltes, surt del llit, ves a una altra habitació o a una zona fosca de l'habitació i llegeix un parell de pàgines d'un llibre amb una llum suau. També pots meditar. És important que surtis del llit i tornis només quan estiguis cansat i llest per tornar a quedar-te adormit. Així, podràs recuperar la son més ràpidament i aquesta serà de major qualitat.

03

Despertar-se massa aviat

Si et despertes massa aviat al matí i no et pots tornar a dormir, segueix el consell anterior. Intenta resistir l'impuls d'agafar l'ordinador o el mòbil. Aquests dispositius emeten una llum blava i et costarà encara més tornar a dormir. Però si només falten 1 o 2 hores per haver d'aixecar-te, pot ser bona idea simplement començar el dia d'hora.

Els problemes que acabem d'esmentar són molt freqüents. Aquestes estratègies poden servir-te per superar aquestes dificultats si es presenten de tant en tant. Però també és molt important saber que si aquests problemes són crònics (és a dir, es repeteixen cada nit) i els nostres consells no funcionen, podries patir un desordre de la son que requereixi atenció mèdica. Hi 89 desordres diferents relacionats amb la son. L'insomni, o la repetició continuada d'una o més de les de les dificultats esmentades anteriorment, són de les més comuns i afecta entre el 15 i el 20% de la població. L'apnea de la son és un altre desordre que afecta entre el 10 i el 12% de la població. L'apnea de la son va acompanyada de roncs i pauses repetitives de la respiració a causa d'un col·lapse de la via respiratòria superior durant la son. Per tant, l'apnea és un problema greu i si tu (o un ésser estimat) ronca molt o si sembla que sovint tens tos o t'ofegues durant la nit, consulta amb el teu metge o anima'ls a fer-ho.

Vols saber més de Rituals?