Tongeren

Gallo-Romeins Museum

Op 45 minuten van Maasmechelen Village vind je het Gallo-Romeins Museum. De collectie illustreert grote maatschappelijke veranderingen door indrukwekkende architectuurfragmenten, verfijnde juwelen en een grote diversiteit aan Romeinse beeldjes.

Van Maasmechelen Village

Het Gallo-Romeins Museum behoort tot de top van Europese, archeologische musea. De basis hiervoor werd meer dan 150 jaar geleden gelegd. In 2011 werd het Gallo-Romeins Museum verkozen tot Europees Museum van het jaar.

De collectie

Het Gallo-Romeins Museum toont voorwerpen uit verschillende periodes: vuurstenen werktuigen van Neanderthalers, aardewerken potten van de eerste boerensamenlevingen en ook tafelservies uit de tijd van de Romeinen…

Deze objecten vertellen de verhalen van grote maatschappelijke veranderingen. Zo vertellen bronzen zwaarden het verhaal over het ontstaan van een elite in de ijzertijd en een unieke gouden muntschat leert ons dan weer over de verovering van onze regio door de Romeinse veldheer Julius Caesar.

De kerncollectie van het Gallo-Romeins museum bewijst dat ook hier de Romeinse cultuur zijn ingang vond. Er zijn indrukwekkende architectuurfragmenten, verfijnde juwelen en een grote diversiteit aan Romeinse godenbeeldjes en vaatwerk te zien. Ook de rijke inhoud van de tumulus-graven, die je vandaag de dag nog steeds terugvindt in de regio, spreken tot de verbeelding.

Architectuur

Het Gallo-Romeins Museum bevindt zich in het Tongerse stadshart, in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.

In 2009 verrees er een nieuw, eigentijds gebouw, met de nieuwe permanente tentoonstelling. Voor het nieuwe gebouw werkte de Provincie Limburg samen met Architectenbureau De Gregorio & Partners. Zij kozen voor een krachtige architectuur met weinig details. De natuurstenen gevel en het eerder beperkte bovengrondse volume doen het museum mooi opgaan in de omgeving.

Het gebouw is vrij gesloten, maar hier en daar zijn er openingen die je zichten geven op de stad. Via de verdiepte patio’s komt er gefilterd daglicht binnen.

Plan je bezoek

Kielenstraat 15
3700 Tongeren
Belgium

Tel: + 32 (0)12 67 03 30

Bezoek de website van Gallo-Romeins Museum