Staycation

Street Art Rondleiding in Brussel en Antwerpen

Maak deze zomer opnieuw kennis met de meest levendige straten van België met een wandeltocht door deze graffiti-hotspots.

In Brussel heeft een levendige streetart scene de stad getransformeerd in een gratis openluchtgalerij. Van een levensgrote schildering van de favoriete striphelden van België tot gruizige stedelijke graffiti, er is een grote visuele verscheidenheid om te bewonderen om elke hoek. Dwaal zoals je wil en laat het toeval de weg leiden of volg een self-guided tour op de smartphone-vriendelijke Parcours Street Art-website.

Ga naar het centrum van de stad voor een wandeling van een half uur door de Grote Markt om stukken als 'Light My Fire' van de Estse straatkunstenaar Edward von Longus (Place d'Espagne) en de muurschildering 'Balkan Trafik!' Tegen te komen door Rikardo Druškić in de Rue du Marché aux Peaux. Place d'Espagne is ook de thuisbasis van Le M.U.R. Brussel, een maandelijks wisselend kunstwerk van stedelijke topkunstenaars als Solo Cink, Arnaud Kool en Defo 84, een meester in aerosolschilderen.

Zin in een langere wandeling? Ga voor je dagelijkse 10.000 stappen op het 'Parcours Marolles' om ENCQ's supergrote portret van tiener-eco-krijger Greta Thunberg (Cité du Sureau 20) of 'Mannekin Peace', een street art-update over een Brussels icoon van de HMI, collectief van hiphopartiesten, te ontdekken (Rue du Chêne-Impasse du Val des Roses).

Paden gewijd aan individuele kunstenaars richten zich op talenten zoals Isaac Cordal, wiens miniatuursculpturen in het zicht rondom de stad verborgen zijn. Zo is er bijvoorbeeld OakOak, een Franse kunstenaar die straatmeubilair gebruikt voor zijn ingenieuze ingrepen. Houd je ogen open voor zijn geliefde zebrapad in de Rue Saint-Andre of ‘L’éléphant au ballon’ op de Porte du Rivage, Quai a la Chaux x Quai du Commerce. Je zal nooit meer een putdeksel op dezelfde manier zien.

Over naar Antwerpen, bekend als de street art-hoofdstad van ons land. Hier worden kenners van het genre verwend met een ruime keuze. Download de Street Art-app op je smartphone om toegang te krijgen tot een selectie van rondleidingen zonder gids en met details van honderden kunstwerken.

Berchem, dé Antwerpse straatkunstwijk, is een prima startpunt voor een ontdekkingsreis. Street Art Antwerp biedt een 11,1 km lange wandeling met gids door het gebied met hoogtepunten zoals ‘Moeder Natuur’ gemaakt door Linkstone en ‘Lookout’ door Artoon.

Als je weinig tijd hebt, maak ga dan naar Berchem Station, een hotspot op het vlak van straatkunst met kleurrijke creaties zoals 'Welcome Wall' van Joachim en muurschilderingen van Antwerpse iconen van de Vlaamse kunstenaar Cazn op de muren van perron 6 en 7. De tunnel onder het station is een kunstwerk op zich, met een muurschildering geschilderd door Smok - zijn levensechte dierenportretten omvatten een knappe rode vos die zijn eigen selfie-hashtag heeft.

Sla tenslotte 'Baroque Electrifies' niet over - deze wandeling van 2,5 km duurt 2 uur en zet het Antwerpse barokke artistieke en architecturale erfgoed in de schijnwerpers. Naast historische monumenten omvat de wandeling ook verschillende speciale in opdracht gemaakte muurschilderingen geïnspireerd op de originele barokbeweging en vertaald in "street-smart street art".

  • Bereikbaarheid

    Zo bereik je de Village

    Lees meer
  • Hotels en Lokale attracties

    Waar te verblijven en wat te doen

    Ontdek meer

Word lid van Privilege

Exclusieve aanbiedingen, speciale toegang tot shopping evenementen, uitnodigingen voor Private Sales, traktaties en leuke beloningen en onmisbare extra’s van je favoriete boetieks.