Inspiratie

Deze inspirerende activisten werken aan het verbeteren van de duurzaamheid in de modesector.

Maak kennis met duurzaam ontwerptalent. Wij spraken met 4 ontwerpers, die elk toegewijd zijn aan het voorop stellen van onze planeet.

pkomende fanatiekeling en kristalliefhebber Patrick McDowell (@patrick__mcdowell) is ervan overtuigd dat "we een systeemherziening nodig hebben", die gericht is op "het heropvoeden van een industrie die barst van het creatieve potentieel".

"Er is zo'n geweldig gevoel om iets te dragen dat niet schadelijk is voor het milieu of de mensen die het hebben gemaakt", voegt de in Liverpool geboren ontwerper en vriend van The Bicester Village Shopping Collection toe. Omdat Patrick heeft afgezien van de mogelijkheid om een nieuwe seizoenscollectie te presenteren tijdens de London Fashion Week in februari, heeft hij in samenwerking met Swarovski en de British Fashion Council een wereldwijde “Fashion Swap Shop” georganiseerd. "Het idee was om een collectie te tonen zonder iets nieuws te maken", legt hij uit. Terwijl stijliconen stukken uit hun eigen garderobe inruilden voor stukken uit de collectie van gedoneerde artikelen, voegden anderen gerecycleerde Swarovski-kristallen toe aan hun outfits aan een speciaal daarvoor bestemde 'Sparkle-up Table'. Het is zo'n geweldig gevoel om iets te dragen dat niet schadelijk is voor het milieu of voor de mensen die het gemaakt hebben.

Er is zo'n geweldig gevoel om iets te dragen dat niet schadelijk is voor het milieu of de mensen die het hebben gemaakt

Patrick McDowell

Designer

"Plastic wordt beschreven als een van de grootste boosdoeners van deze tijd", zegt Rossana Orlandi (@rossana_orlandi). "We moeten onze gewoontes veranderen, om bewuster te ontwerpen en te consumeren."

De Milanese galerijhouder startte met haar milieu-initiatieven toen ze in november 2017 getuige was van de hoeveelheid plastic dat op een prachtig strand in Sardinië lag. Daaruit ontstond haar idee: "De wereld betrekken met het design van een recyclingprogramma dat [...] eindeloze mogelijkheden tot transformatie verkent." Dit concept evolueerde naar 'Guiltlessplastic', waarbij Rossana ontwerpers van over de hele wereld uitdaagde hun creativiteit te tonen door producten, objecten en projecten te creëren die gebaseerd zijn op het hergebruik van plastic. De resulterende ontwerpen, van een groot aantal opkomende modesterren, werden vorig jaar tentoongesteld in The Creative Spot boutique bij Fidenza Village.

"Het gebruik van duurzame materialen is zowel een ethische als een esthetische keuze", zegt ontwerper Gilberto Calzolari (@GilbertoCalzolari_official) die ons met zijn eco-elegante ontwerpen in de bloemetjes zette toen hij de prijs van ‘Best Emerging Designer’ won op de Green Carpet Challenge Awards in 2018.

"Ik heb altijd aandacht besteed aan het milieu", zegt Gilberto, die vorig jaar de styling verzorgde van onze zomer campagne. "De natuur is een van mijn grootste inspiratiebronnen en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn werk."

Gilberto's bekroonde creatie voor de Green Carpet Challenge Awards - eerder getoond in The Creative Spot boutique bij Fidenza Village - is gemaakt van jute koffiezakken, die traditioneel gebruikt worden als bescherming tegen de overstroming van de grachten, een van de zorgen als gevolg van de klimaatverandering. "Ik wist dat ik het concept verder kon brengen", zegt hij. "Ik behandelde de gerecycleerde jute als een echte couturestof, waardoor een strak passend lichaam ontstond, bekleed met natuurlijke katoenen mousseline, met een 'gocce' drapering om een tulpvorm te vormen. Uiteindelijk heb ik er bloemenmotieven op geborduurd met Swarovski kristallen".

The Maiyet Collective (@maiyet) is de thuisbasis van bewuste, positieve-impact merken. Zij organiseerden in december een pop up met meer dan 40 geavanceerde ontwerpers bij (Bicester Village. Zij komen hun belofte na om uitzonderlijke stukken te verkopen die zowel hun makers als onze planeet ten goede komen. De oprichter van The Collective, Paul Van Zyl, zegt: "De toekomst van de mode vraagt om de perfecte mix van ethiek, verlangen, design en duurzaamheid". Elke ontwerper heeft de missie om van de wereld een betere plek te maken. Dat kan door werkgelegenheid te bieden aan kleinere ambachtslieden, enkel overtollig afvalmateriaal te gebruiken, door eventuele milieuschade te compenseren door het planten van bomen of nog veel meer.