Inspiratie

Drie must-see documentaires voor modeliefhebbers

Charo Mora, artistiek directeur van het mode documentaire filmfestival Moritz Feed Dog deelt haar favoriete inzichten voor een instant fashion fix.

01

Dior & I (2014), geregisseerd door Frederick Cheng

Waarom kijken: Deze must-see documentaire gaat over de eerste haute couture show van Raf Simons, na Galliano's vertrek. Dior's nieuwe Creatief Directeur had slechts een paar weken de tijd om zich voor te bereiden. Geniet van een exclusieve achter-de-schermen mode reis, van de opbouw tot de modeshow zelf. Deze film is een meesterwerk in het creatief brengen van een verhaal.

Insiders onthullen: Het is een opmerkelijke weerspiegeling van hoe onmogelijk strakke deadlines worden gere in de industrie. Talent en professionaliteit kunnen obstakels overwinnen, maar buitengewone resultaten vereisen een enorme inspanning.

Memorabele quote: "Ik zal je vragen om het te proberen en je best te doen tot het laatste moment. Als het je uiteindelijk niet lukt, maar je hebt het wel geprobeerd, dan krijg je een glimlach van mij. Maar eerder zal ik geen neen als antwoord accepteren."

Onvergetelijk ontwerp: De strapless jurk en bedrukte rok geïnspireerd door kunstenaar Sterling Ruby.

02

The First Monday in May (2016), geregisseerd door Andrew Rossi

Waarom kijken: Deze film geeft een onthullende blik op het krachtige mediacircus dat het Met Gala begeleidt; de rode loper die alle aandacht opeist en zelfs zijn eigen bestaansreden overschaduwt. De documentaire brengt in kaart hoe het fundraising initiatief voor tentoonstellingen van het Kostuuminstituut een toonbeeld is geworden van de internationale modecultuur. Het volgt op de creatie van een expositiebegunstigde, 'China: Through the Looking Glass', en laat zien hoe het Met Gala, met Anna Wintour aan het roer, tot stand is gekomen.

Insider onthullen: De film beschrijft op een slimme manier de progressieve verandering in de perceptie van mode.

Memorabele quote: "Het is een voorbeeld van hoe de modecultuur een belangrijke motor is van het systeem achter de modeindustrie."

Onvergetelijk ontwerp: Galliano's bevooroordeelde jurk voor Dior Haute Couture SS97. Maar het zou ook niet eerlijk zijn om de jurk die Guo Pei voor Rihanna ontwierp niet te noemen, die meer dan twee jaar werk kostte.

03

Antonio López 1970: Sex, Fashion & Disco (2017), geregisseerd door James Crump

Waarom kijken: Deze documentaire gaat over illustrator Antonio López - een getalenteerde, charismatische persoonlijkheid. Het verhaal speelt zich af tijdens een moment in New York waar mode meer het gevolg was van een levensstijl dan van een marketing bedrijf. Het was een korte periode, onovertroffen, fris, spontaan en met veel plezier - vandaar de fascinatie die het teweegbrengt en de onuitputtelijke bron van inspiratie die het vertegenwoordigt.

Insider onthullen: New York kan een wereldwijde modehoofdstad zijn.

Memorable quote: "Het leven is de beste bron van inspiratie."

Onvergetelijk ontwerp: Elk van López' dandyachtige pakken, gedragen met vest, shirt en strikje. Ook de combinaties van shirts met een etnische kraag en cloche hoed (wanneer hij verschijnt tussen Pat Cleveland en Dona Jordan), die zowel mannelijk als vrouwelijk, etnisch en stedelijk, oud en modern zijn. De look zegt zoveel over de onnavolgbare stijl van de kunstenaar.