Stijl

Kenner: Een blik op de groeiende modereferenties van India met Diipa Büller-Khosla

Het land wordt al snel een topspeler in de wereldwijde modesector.

Mooi borduurwerk en een levendig kleurenpalet hebben ervoor gezorgd dat India steeds een bron van inspiratie is voor ontwerpers, maar met de groeiende collectie bekende namen van het land – van Manish Arora tot Kanika Goyal – en bovendien een krachtige productiesector en technisch onderlegde shoppers, wordt India een grote speler in de wereldwijde modesector. Op India Fashion Week en Lakme Fashion Week in Mumbai staan de traditionele ontwerpen van het land centraal, terwijl veel nieuwe talentvolle ontwerpers van India collecties samenstellen waarin oosterse stijlen mooi worden gefuseerd met hedendaagse mode. “Fast fashion raakt uit den boze – klanten willen weten waar een kledingstuk vandaan komt, wat de kwaliteit van de stof en de gebruikte techniek is,” zegt de influencer van Indische afkomst, Diipa Büller-Khosla, tijdens ons achter-de-scènes gesprek van de campagneshoot van The Bicester Village Shopping Collection.

“Ik droeg een bruidsjurk van Sabyasachi Mukherji voor mijn huwelijk en ik denk dat hij echt een naam wordt om mee rekening te houden,” voegt ze toe. “Hij gelooft echt in Indisch vakmanschap en traditionele patronen en brengt dat op een wereldwijde schaal, dus dat wordt boeiend om zien.”

Veel Indische ontwerpers maken de sprong naar het wereldtoneel met respect voor traditioneel ambachtswerk en eerbied voor de rijke textielgeschiedenis van het land. “Eerder dit jaar zag ik Ashish [op de catwalk van London Fashion Week]. Hij is een Indische ontwerper gevestigd in het VK en zijn collectie bestond uit die spiegels van lokale markten in India – het was zo mooi vormgegeven,” herinnert Diipa zich.

Het is een land dat traditie en innovatie fantastisch kan combineren.

Diipa Büller-Khosla

Model

Het influencer-model – ze werd onlangs bekroond tot ‘Influencer of the Year’ – is vertrouwd met de kracht van technologie. “Wat ik het meeste kan waarderen in India is de toewijding aan tradities, maar het kijkt ook naar de toekomst van technologische vooruitgang,” zegt ze. “India maakte meteen de sprong naar de smartphone en nu zijn Indische klanten heel vlot met hun telefoon op het gebied van shopping. Het is een land dat traditie en innovatie fantastisch kan combineren.

“Dankzij Instagram en sociale media hebben klanten veel sneller toegang tot westerse trends. Er duiken ook voortdurend Indische designers op, die deze fusie van westerse en Indische stijlen creëren.” “Bovendien neemt de middenklasse in India steeds toe, waardoor meer mensen kunnen shoppen en dingen sneller kunnen kopen – het is een zeer boeiende tijd voor het land. Inderdaad, de rest van de wereld kijkt nu naar India om inspiratie op te doen.”