Maasmechelen Village Architecture
Maasmechelen Village Architecture

Wat je nog niet wist over onze prachtige architectuur

Net als Rome werd Maasmechelen Village niet in één dag gebouwd. De eerste steen werd gelegd in 2001 en drie jaar later werd de Village uitgebreid met een tweede fase, waardoor Maasmechelen Village is geworden zoals het er nu uitziet.

Er zijn zes verschillende architectonische verhalen in Maasmechelen Village, zeer subtiel gedefinieerd en gemarkeerd door de verandering in ontwerp en landschap.

De tekst gaat verder na de foto's

1

3

Maasmechelen Village is gebouwd op wat voorheen een koolmijnsite was, die van de negentiende eeuw tot de jaren tachtig actief was. De architectuur van de Village viert het erfgoed van de Limburgse regio, met architectonische referenties en details geïnspireerd op het ambachtelijke, een eerbetoon aan de rijke tradities van het gebied. Een deel van de ontwerpen voor de daken en raamkozijnen is direct geïnspireerd op de architectuur van Eisden-Tijnwijk, de aangrenzende historische wijk die in de running is voor de Unesco Werelderfgoedlijst.

Maasmechelen Village Architecture

Wim Vanderwegen

Achter elk klein detail zit letterlijk een verhaal. Een goed voorbeeld is het gebruik van hout, dat overal in de Village aanwezig is, vooral op de gevels van de boetieks. Dit nobele materiaal geeft een gevoel van warmte aan de buitenomgeving en geeft elk gebouw een eigen karakter, maar is ook een subtiele knipoog naar het feit dat de Village wordt omringd door het mooiste natuurreservaat van België, Terhills.

Maasmechelen Village Architecture

Wim Vanderwegen

De straatjes in open lucht, voorzien van een weelderig landschap, zijn zorgvuldig geconstrueerd tot een ruime, groene en aangename omgeving. Deze zorgen voor een ontspannen dagje uit. Slenteren onder de blauwe lucht en genieten van de frisse buitenlucht - of het nu is om te winkelen of om buiten te eten.