Inspiratie

Onze tips voor een elegante paastafel

Pasen ga je dit jaar waarschijnlijk in een iets intiemere kring vieren, maar dat betekent niet dat je het daarom minder speciaal moet maken! Vier Pasen in stijl, helemaal volgens de etiquette!

Door Antoinette Design

Laat social distancing je niet weerhouden om Pasen in stijl te vieren! Wij vroegen advies aan Céline Delcourte, oprichtster van Antoinette Design, het Brussels creative agency dat samenwerkt met onder andere Dior, Essentiel Antwerp en Nespresso. Céline vertelt stap voor stap hoe je de perfecte tafelsetting creëert met items die in en rond het huis te vinden zijn.

01

Bedek de tafel

Of je het nu gebruikt om je tafel te bedekken of puur als decoratie: een tafelkleed, sierbord of placemat is perfect als basis voor je tafelsetting.

02

Zorg voor tafeldecoratie

Wees creatief: verse bloemen uit de tuin, fruit, groenten, … allemaal items die je kan gebruiken voor een elegante tafel. Onderschat trouwens niet hoe stijlvol een enkele bloem kan zijn. Een water- of wijnglas kan perfect dienen als vaas. Speel met hoogten – plaats aan de ene kant een rozenstek en aan de andere kant een takje van een lentebloesem, om de aandacht te trekken.

03

Gebruik kaarsen

Haal je zilveren kandelaars uit de kast voor deze speciale gelegenheid. Gebruik indien mogelijk één enkele kleur zodat alles bij elkaar past.

04

Leg de borden klaar

Plaats slechts één bord per persoon en als je je echt aan de etiquette wilt houden, hou dan steeds 60cm afstand tussen twee borden en behoud 1cm afstand van de rand van de tafel.

05

Plaats het bestek

Begin met het bestek voor het hoofdgerecht: plaats het mes aan de rechterkant van het bord en de vork aan de linkerkant. Let erop dat je het mes met de snijkant naar het bord legt. Leg daarna het bestek voor het voorgerecht. Ook hier weer: mes rechts, vork links. Stel je een denkbeeldige lijn voor, waarmee het bestek perfect gelijk moet liggen. Soeplepels liggen naast de messen, terwijl de dessertlepel boven het bord hoort. Wil je een tafelsetting volgens de Britse etiquette? Leg dan het bestek met de gebogen kant naar boven (de kromming van de lepel en de tanden van de vork). Ben je meer voor de Franse etiquette? Doe het dan precies andersom!

06

Schik de servetten

Het is aangeraden om stoffen servetten gebruiken, zoals een stijlvol linnen servet. Je kan een servet op verschillende manieren plooien: in een vierkant, een rechthoek of zelfs een zeshoek. Je kan het servet ook gewoon oprollen en er een servetring rond doen.

07

Vergeet de naamkaartjes niet

Gebruik je verbeelding! Van een stuk papier tot een steen, je kan van bijna alle materialen naamkaartjes maken.

08

Proost!

Rangschik je glazen van groot naar klein en plaats ze rechtsboven het bord. Verkies je de Franse regels van de etiquette, zorg er dan voor dat ze diagonaal uitgelijnd zijn. Britten plaatsen de glazen dan weer evenwijdig met elkaar. Aan jou de keuze!

Geluk vind je in de simpelste dingen. Geniet van je Paasfeest!

Word lid van Privilege

Exclusieve aanbiedingen, speciale toegang tot shopping evenementen, uitnodigingen voor Private Sales, traktaties en leuke beloningen en onmisbare extra’s van je favoriete boetieks.